Oleme välja arendanud erinevaid MAPAX®-i lahendusi, mis vastavad väga erinevatele vajadustele ning nõudmistele valmistoodete ja toitlustuse turul.
Valmistoodete riknemise määr oleneb koostisosadest ja varieerub oluliselt toodete kaupa. Näiteks liha sisaldavate ravioolide või lasanje puhul rikneb liha pastaga võrreldes erineva kiirusega.
Valmistoodete puhul on peamine katsumus mikroorganismidega saastumise vältimine töötlemise ajal. Et see õnnestuks, nõuavad tootjad kõige kõrgemate hügieenistandardite järgimist ja parimat toorainet.
Kõige tõsisemaid lagunemisprotsesse põhjustab mikroorganismide kasv, oksüdeerumine ja säilitamistähtaja ületamine. See põhjustab rääsumise, värvimuutused ja maitse kao. Näiteks kui värske pitsa jätta õhu kätte temperatuuril 4–6 °C, siis rikneb see umbes nädala jooksul. Kui pitsat hoida õiges gaaspakendis ning kombineerida väikeses sisalduses hapnik (O2) suure sisalduse süsihappegaasi (CO2) tasemega, võib see säilida mitu nädalat. Pitsa puhul peab O2 sisaldus olema alla 1,5%.
Valmistoidu pakendite puhul sõltub CO2 ja lämmastiku (N2) suhe peamiselt toote niiskussisaldusest. Toidu koostisained on samuti oluline tegur, mis mõjutavad mikroorganismide kasvamise kiirust, oksüdeerumist ja ensüümset aktiivsust. Mida suurem veesisaldus, seda suuremat CO2 sisaldust on pakendis vaja.
Hea näide on mitme komponendiga tooted
Vales keskkonnas võivad valmistooted väga kiiresti rikneda. See kehtib eriti neutraalse pH-ga toitude kohta. Iga valmisroog kujutab endast omamoodi proovikivi, eriti juhul, kui toode koosneb erinevatest koostisosadest (nt võileivad, pastad, salatid, pitsad, kevadrullid).
Kuna igal koostisosal on erinevad omadused, siis on vaja põhjalikke teadmisi leidmaks gaaspakendi segu, mis hoiaks kõige paremini ära toidu riknemise ja säilitaks selle kvaliteedi. Meie MAPAXi lahendused saavad kvaliteedi säilitamisele ja kõlblikkusaja pikendamisele oluliselt kaasa aidata.
Kaitsev keskkond – pakendite gaasisegud – valmisliha
Toode |
Vorstid |
Viilutatud küpsetatud lihatooted |
MAPAXi gaasisegu |
20% CO2 ja 80% N2 |
20% CO2 ja 80% N2 |
Gaasi maht kaalu põhjal |
50-100ml 100g toote kohta |
50-100ml 100g toote kohta |
Tavaline kõlblikkusaeg |
2–4 päeva õhu käes, |
2–4 päeva õhu käes, 4–5 nädalat gaaspakendis |
Tüüpiline materjal* |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE PA/PE |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
Tüüpiline masin |
Pakendusmasin Horisontaalsel liinil pakendamine |
Pakendusmasin |
Säilitamise temp. |
+4 oC kuni +7 oC |
+4 oC kuni +7 oC |
*PVC asendatakse APET-i või PS/EVOH-ga PVdC asendatakse WVOH või OPA-ga |